Bacșisul va fi afișat pe nota de plată și se impozitează
Legea 376/2022, prin care se impozitează bacșișul lăsat de clienți la restaurant, s-a publicat în Monitorul Oficial și se va aplica de la 1 ianuarie 2023, cu amenzi de la 2.000 la 4.000 de lei pentru firmele care încalcă noile dispoziții legale.
Noua Lege 376/2022, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, se va aplica, de la 1 ianuarie 2023, la operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN:
- 5610 – Restaurante
- 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor.
Așadar, în cazul altor activități, cum sunt cele de frizerie, coafor, manichiură, taxi, unde clienții obișnuiesc să dea bacșiș, NU se aplică obligațiile de impozitare din Legea 376/2022.
Definiția bacșișului și caracterul opțional al acestuia. Bacșișul reprezintă orice sumă de bani primită în plus, de la client, față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către restaurante și baruri (codurile CAEN 5610 și 5630). Evident, orice sumă acordată voluntar de client, pentru că localurile nu pot să condiționeze livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de plata unui bacșiș.
Veniturile din bacșișuri sunt considerate a fi „venituri din alte surse”, astfel că li se aplică numai impozitul pe venit de 10% (sunt scutite de contribuții sociale).
Veniturile din bacșișuri sunt considerate a fi „venituri din alte surse”, astfel că li se aplică numai impozitul pe venit de 10% (sunt scutite de contribuții sociale).
Sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct, impozitată cu 10% și apoi se distribuie integral salariaților, pe baza unei evidențe nominale a acestora.
Operatorii economici (restaurante, baruri etc.) stabilesc, printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului.
Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacșișului de la client de către operatorul economic NU pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urmă, iar distribuirea acestora către salariați NU poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.
Angajatorii nu pot profita de bacșișuri în interes propriu, pentru că aceste sume nu pot figura nici ca venituri ale firmei, nici ca cheltuieli cu salariații.
Cum se procedează?
Nota de plată devine obligatorie, deoarece se prevede că, înainte de emiterea bonului fiscal, clientul trebuie să treacă pe notă valoarea bacșișului.
Nivelul bacșișului oferit de client poate varia între 0% și 15%.
Clienții au două opțiuni – ori să treacă o valoare procentuală între 0% și 15% din valoarea consumației, ori să treacă direct o sumă anume. Bacșișul nu este limitat la maximum 15%, ci poate fi și mai mare de atât, dacă se optează pentru o valoare absolută.
Pentru clienții firme, bacșișul intră la cheltuielile de protocol. Bacșișul trebuie inclus și pe facturile cerute de clienți, atunci când clientul este o persoană juridică sau un reprezentant al unei persoane juridice. În această situație, bacșișul poate fi inclus de client în cheltuielile sale de protocol.
„În situația în care, la solicitarea clienților, utilizatorii eliberează acestora și factură, bacșișul se evidențiază distinct și pe aceasta. Sumele reprezentând bacșiș, astfel evidențiate în factură, se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entități plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol și au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal”, prevede Legea 376/2022.
Bacșișul la livrările de la restaurant la domiciliu
Pentru bacșișul oferit de client în cazul livrărilor la domiciliu, inclusiv prin intermediul aplicațiilor ca Glovo, Tazz, prin comenzi telefonice, NU se aplică obligația de a evidenția bacșișul pe bonul fiscal.
În cazul în care pentru livrarea produselor la domiciliul clienților, se optează totuși pentru evidențierea bacșișului pe bonul fiscal, procedurile prevăzute de această lege pentru impozitarea bacșișului sunt aplicabile integral în mod corespunzător, cu posibilitate adaptării formularisticii specifice domeniului.
Cum poți opera noile reglementări din aplicația Selectsoft?
1. Deschizi o masă nouă din planul de mese unde adaugi consumația clientului.
2. Emiți nota proformă atunci când clientul solicită, aceasta conține o rubrică unde acum clientul poate să completeze suma oferită drept bacșiș, indiferent ca este o sumă procentuală sau suma în valoare absolută (bacșișul ca sumă în lei, independent de valoarea notei).
3. Selectezi butonul “Bacșiș” aferent mesei de unde s-a emis nota proformă.
4. Introduci bacșișul specificat de către client, indiferent dacă este o valoare absolută sau procentuală și selectezi butonul accept.
5. Selectezi modalitatea de plată după cum specifică clientul, iar acum pe bonul fiscal va apărea pe lângă consumație și acea rubrică care specifică valoare bacșișului.
Solicită ajutorul specialiștilor noștri pentru pentru a beneficia de ultimul upgrade al sistemului informatic, care include și noua funcționalitate!
Kiss Jozsef
Buna ziua sunt administrator la Restaurant Palace din Satu Mare si as dori sa-mi faceti update la programul pe care il am de la dvs. pentru rubrica de bacsis.Multuumesc.Astept sa ma contactati.